Guidebook

Dutch Employers’ Guide to Hiring Refugees

By Refugee Talent Hub

The Employers’ Guide to Hiring Refugees in the Netherlands is a practical toolkit intended to help employers who are interested in hiring refugees in the Netherlands but don’t know where to start. This guide was a collaboration between the Tent Partnership for Refugees and Refugee Talent Hub.

De ‘Gids voor Werkgevers in Nederland, Vluchtelingen en Werk’ is een praktische gids voor Nederlandse bedrijven die met vluchtelingen aan de slag willen. De gids is tot stand gekomen door een samenwerking tussen het Tent Partnership for Refugees en de Refugee Talent Hub.

Het Nederlands bedrijfsleven kampt met grote tekorten aan goede werknemers. Diversiteit en inclusie staan hoog op de agenda, evenals maatschappelijk verantwoord ondernemen en ‘giving back to society’. Tegelijkertijd staan tienduizenden vluchtelingen in Nederland aan de kant. Mensen met talenten, die niet aan het werk komen. De businesscase is niet moeilijk te bedenken. En toch blijkt het in de praktijk moeilijk om de kloof tussen werkgevers en vluchtelingen te overbruggen.

Deze gids informeert over wet- en regelgeving, schetst de situatie rondom statushouders in Nederland, geeft antwoorden op de meest gestelde vragen van werkgevers, en beschrijft een aantal praktijkvoorbeelden. Daarin komen werkgevers aan het woord die ervaring hebben met vluchtelingen in hun personeelsbestand en laten zij zien op welke manier zij vluchtelingen succesvol aangetrokken en geïntegreerd hebben in hun onderneming.